Blog

Nieuws, inspiratie en tips

6 programmeertalen en hun toepassingsmogelijkheden

6 programmeertalen en hun toepassingsmogelijkheden

15.05.2019 Jef Van Gool

Wat is de beste manier om te programmeren en met welke programmeertaal moet ik beginnen? Wij hebben alle belangrijke programmeertalen voor u samengevat en laten u zien welke taal vaak wordt gebruikt!

Kan je niet wachten, schrijf je dan in op onze opleiding Webdevelopment.

Python

Python is ontwikkeld door Guido van Rossum om mensen een code te laten schrijven die even gemakkelijk te begrijpen is als het Engels. Het is een moderne en objectgeoriënteerde programmeertaal die platform-onafhankelijk van bijna alle besturingssystemen werkt. Het is bijzonder geschikt voor eenvoudige en kleine programma's, maar ook voor grote projecten vanwege de objectoriëntatie. Het kan gebruikt worden als een "Rapid Application Development" tool (RAD) en als een scripttaal voor systeembeheer. Kunstmatige intelligentie kan ook worden geschreven met Python, omdat functionele programmeerconstructies geïntegreerd zijn in de taal. Een groot voordeel is dat Python een gratis software is die gratis beschikbaar is. Door zijn zuivere syntaxis en eenvoud is het vooral geschikt voor beginners die zich willen verdiepen in de logica van een programmeertaal. Het wordt ook gebruikt voor gegevensanalyse en -evaluatie. Python is daarom niet alleen geschikt voor het schrijven van programma's, maar heeft ook veel andere toepassingsgebieden en is daarom van groot belang voor een groot aantal gebruikers. Klinkt Python spannend voor jou? Schrijf je dan in voor onze cursus "Programmeren voor beginners met Python"! Daar leer je de basisprincipes van programmeren en doe je je eerste ervaring op in webontwikkeling!

JavaScript

Javascript is waarschijnlijk de bekendste programmeertaal voor webapplicaties. Het kan niet alleen gebruikt worden om dynamische websites te programmeren, zelfs spelletjes en echte toepassingen zijn mogelijk. Het goede van JavaScript is dat het in de browser kan worden uitgevoerd en dus onafhankelijk is. Bovendien heeft Node.js naam gemaakt onder de server-side talen net zoals frameworks zoals React Native, die ontwikkelaars in staat stellen om mobiele apps met JavaScript code te ontwikkelen. JavaScript is dus een echte allrounder. De taal is een absolute favoriet voor iedereen die veel verschillende computerprogramma's en apps voor Android en iOS wil ontwerpen.

Java

Deze programmeertaal heeft zich al op vele miljoenen apparaten gevestigd en is platformonafhankelijk. Dit betekent dat het even geschikt is voor Windows, Linux en Mac OSX. Wat de taal zo bijzonder maakt is de veelzijdigheid ervan. Het kan gebruikt worden voor applicaties, apps en games en bevat altijd de laatste technische concepten van softwareontwikkeling. Met Java kunnen veelzijdige programma's worden geschreven, maar het is beter geschikt voor grotere projecten dan voor kleine toepassingen of prototypes. Een groot toepassingsgebied is bijvoorbeeld het server-side programmeren van webapplicaties.

PHP

PHP is een programmeertaal die gebruikt wordt voor het programmeren van websites. De belangrijkste taak van de taal is het beheren van een website en alles wat er op de achtergrond op de webserver gebeurt, de zogenaamde backend. Met PHP kunt u invloed uitoefenen op welke inhoud en welk deel van de website aan de gebruiker moet worden getoond. Het programma wordt altijd uitgevoerd en gestart op de webserver waar de website zich bevindt. Vooral populair hier is de query van databases om bepaalde gegevens op een website weer te geven. In combinatie met Javascript en HTML & CSS is PHP een zeer invloedrijke taal.

SQL

SQL is geen directe programmeertaal, omdat er geen programma's mee zijn geschreven. SQL staat voor "Structured Query Language" en wordt gebruikt om te communiceren met databases. Het kan gebruikt worden om databases aan te maken, te vullen en te filteren. Het wordt ook vaak gebruikt in combinatie met websites, bijvoorbeeld om een product in de webshop op te slaan. Om SQL te kunnen gebruiken is het zinvol om met databases om te kunnen gaan en om hun functie en werkwijze te begrijpen. In de SmartNinja cursus "SQL & Databases" kunt u leren hoe u databases maakt, beheert en ontwerpt!

HTML & CSS

De twee talen, die eigenlijk geen programmeertalen zijn, worden vaak genoemd in verband met "echte" programmeertalen, omdat ze belangrijk zijn voor het maken en ontwerpen van websites. HTML en CSS (Cascading Style Sheets) worden gebruikt om de inhoud, de structuur en het ontwerp van webpagina's te beschrijven die vervolgens zichtbaar zijn in de browser. HTML en CSS zijn het gemakkelijkst om mee te beginnen als beginner, omdat het ontwerp van de frontend een eenvoudige introductie biedt in de logica en structuur van het programmeren. Wilt u HTML en CSS leren? Volg de opleiding HTML/CSS.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp