Blog

Nieuws, inspiratie en tips

8 Aanwijzingen dat programmeren iets voor jou is !

8 Aanwijzingen dat programmeren iets voor jou is !

24.01.2019 Jef Van Gool

Veel fulltime programmeurs gingen niet naar school om te leren coderen. Er zijn veel manieren om het vak te leren, maar niets kan de inspanningen van een persoon vervangen.

Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken en kwaliteiten van programmeurs ?

1. Je bent een probleemoplosser

Programmeren draait allemaal om het oplossen van problemen. Je moet zelfstandig problemen oplossen en tegelijkertijd rekening houden met gegeven deadlines en budgetten. En hoe weet je of je graag problemen oplost? Wel, vind je het leuk om strategiespellen te spelen, een puzzel op te lossen, te schaken of videospelletjes te spelen,...? Zo ja, dan kan programmeren iets voor jou zijn.

2. Je bent creatief

Er is een gemeenschappelijke veronderstelling dat coderen gewoon logisch denken is en niet creatief is, maar dat is helemaal niet waar. Natuurlijk is het logisch, maar sommige oplossingen zijn te complex om uitsluitend aan de hand van logisch denken opgelost te worden. Je moet innovatief zijn want er zijn meerdere oplossingen voor één codeerprobleem. Nadat je de basis onder de knie hebt, begint de creativiteit en de improvisatie!

3. Je houdt ervan om dingen te creëren/ bouwen

Het creëren en bouwen van je eigen werk is geweldig! Als je nieuwsgierig bent naar hoe dingen worden gemaakt, hoe ze werken en hoe je ze kunt verbeteren, dan ben je een perfecte kandidaat om programmeur te worden! Geïnteresseerd zijn in iets van nul op te bouwen, motiveert je om vaardigheden te leren die fundamenteel zijn om die ideeën te verwezenlijken.

4. Je bent geïnteresseerd in informatica

Je houdt van lezen over de computergeschiedenis, het begin, de hele theorie. Het is belangrijk om te begrijpen wat er al gedaan, ontwikkeld en ontdekt is. Het heeft geen zin om iets dat perfect werkt opnieuw uit te vinden. Door rekening te houden met wat anderen al hebben ontdekt en op basis daarvan verder te gaan, wordt je efficiënter.

5. Je houdt van technologie

Niet alleen de geschiedenis en wat er tot nu toe in deze wetenschap is toegepast, je wilt al het techneutenieuws weten! Of het nu gaat om de nieuwste versie van een smartphone of computer, camera, gameconsole, je weet er alles over! Je bent geïnteresseerd in hoe technologie kan bijdragen aan de wereld en je bent gemotiveerd om innovatieve systemen en producten te ontwikkelen. Je bent nieuwsgierig naar de toekomst en denkt na over hoe je met je technologische kennis een bijdrage kunt leveren.

6. Je bent een teamspeler

Coderen vereist veel teamwork. De codes moeten worden herzien en verfijnd met het team zodat de code aan de juiste eisen voldoet en de bugs worden verwijderd. Of je nu werkt met een team in een bedrijf of als freelancer voor verschillende klanten, je moet goed kunnen samenwerken met mensen. Je moet goed zijn in het ontvangen van (constructieve) kritiek en luisteren naar de suggesties van andere mensen. Maar aan de andere kant moet je ook jouw meningen en argumenten goed verwoorden. Je moet in staat zijn aan anderen uit te leggen waarom en hoe je iets goed genoeg hebt gemaakt zodat het voor anderen begrijpelijk is.

7. Je hebt een zeer goed geheugen en aandacht voor details

Met deze job mag je niet slordig zijn! Het gaat om details, details, details, details! Zelfs als je slechts één punt in de code mist, kan dit een succesvolle code veranderen in een complete mislukking.

Bovendien, wanneer je codeert, kunnen sommige problemen op het eerste gezicht totaal niets met elkaar te maken hebben. Maar soms kan het ook anders blijken te zijn. Als je goed nadenkt over hoe je een specifiek probleem moet aanpakken, kan het zijn dat je oplossingen vindt uit eerdere ervaringen die nuttig zijn voor het oplossen van dit nieuwe probleem. Als programmeur moet je veel gedetailleerde informatie op hetzelfde moment in het achterhoofd houden en weten hoe deze informatie interageert.

8. Je bent zelfmotiverend en hebt ongelooflijk veel geduld

Programmeur worden is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het kost veel tijd, werk, nieuwschierigheid en geduld. Er zullen momenten zijn waarop je tegen de muur loopt en je gewoon wilt opgeven, maar je moet dit obstakel op de beste manier overwinnen. Je moet georganiseerd, volhardend en zeer gemotiveerd zijn. Voordat je begint met coderen, moet je weten "waarom wil je coderen" (welk probleem je wilt oplossen, welk project je wilt aanpakken,...). Dit doel is iets dat je gemotiveerd houdt op je pad naar succes.

Zelfs wanneer je een zeer hoog kennis- en ervaringsniveau hebt bereikt, is het leren van programmeren eindeloos, aangezien het voortdurend verbetert en actualiseert. Dit maakt het erg uitdagend en nog spannender!

Conclusie

Als je al het bovenstaande in overweging neemt, denk je dat je op een dag een geweldige programmeur zou zijn? Maar waar moet je beginnen?

Er zijn vele manieren om te leren coderen en het is aan jou om te kiezen hoe: online of aan de hand van een opleiding in programmeren.

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

Antwerpen 02.06.2020

Programmeren voor beginners (python)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp