Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Ben ik te oud om te beginnen met programmeren?

Ben ik te oud om te beginnen met programmeren?

11.06.2020 Amanda Yaramis

BEN IK TE OUD OM TE BEGINNEN MET PROGRAMMEREN? Deze vraag wordt ons vaak gesteld.

Ons antwoord is: Nee, je bent niet te oud :). Je kunt nooit te oud zijn en hier zijn onze redenen:

Ten eerste, waar halen we zelfs het idee vandaan dat u te oud kunt zijn?

In het verleden was het zo dat je als jongere je je carrière voor de rest van je leven ging bepalen. Als je nu voor automonteur, ingenieur, verpleger, piloot, advocaat of dokter studeerde. Het pad dat men op school volgde werd meestal voor de rest van het werkzame leven gevolgd.

De hoeveelheid kennis die een persoon genereerde, was het hoogst in het begin van zijn leven en werd dat daarna van jaar tot jaar minder. Op een bepaald moment specialiseerde men zich meestal in een bepaald gebied en bouwde men een bepaalde reputatie op in dat gebied. Leren was dus meer voor jongeren.

Maar de dingen zijn veranderd!

In de huidige arbeidswereld kun je niet eens weten of je werk over 10 jaar nog wel bestaat, laat staan dat je het voor de rest van je leven (of tot je pensioen) doet. Zo zijn zowel levenslang leren als veranderingen in het werk de norm geworden. De oude mythe dat een oude hand geen nieuwe trucs kan leren moet eindelijk worden begraven. Waarom? Levenslang leren is niet alleen iets dat je carrière een impuls geeft en je meer inkomen oplevert, het dient ook je mentale gezondheid en vitaliteit te verbeteren. Mensen die zelfs op oudere leeftijd nieuwe dingen leren, blijven geestelijk gezonder en langer vitaal dan mensen die dat niet doen.

Maar terug naar de oorspronkelijke vraag:

Zoals ik al zei, je kunt leren programmeren op elke leeftijd. Hoe weten we dat? Onze medewerker vertelt ons over zijn ervaring op dit gebied: "In mijn vorige baan had ik collega's die als dertigjarige en zelfs als vijftigjarige begonnen zijn met programmeren. Onze collega die in de jaren '50 was geboren, werd zelfs één van de beste programmeurs in ons team! Bij SmartNinja hebben we programmeerlessen gegeven aan veel mensen boven de 30 en 40 jaar. Ik kan me zelfs een heel bijzondere deelnemer herinneren. Een slimme, meer dan 50 jaar oude accountant die zich bij onze programmeercursus heeft aangesloten omdat hij zijn klanten de ontwikkeling van websites wilde aanbieden, omdat veel van hen hem vroegen of hij iemand met deze vaardigheden kende. De deelnemers die deelnamen aan deze cursus waren van zeer verschillende leeftijden, van studenten in de twintig tot moeders en vaders in de dertig en veertig. Maar de 50-jarige boekhouder, die de oudste was in deze cursus, werd door de leraar op het einde verkozen tot beste leerling."

Zoals u ziet speelt leeftijd geen enkele rol. De houding om te leren en te groeien wel!

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

online 26.09.2022

Je eerste stappen als programmeur? Met Python, de programmeertaal bij uitstek. (Beginners)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!