Blog

Nieuws, inspiratie en tips

De TOP 3 platformen om te leren programmeren

De TOP 3 platformen om te leren programmeren

11.06.2020 Jef Van Gool

DE TOP 3 ONLINE PLATFORMEN OM TE LEREN PROGRAMMEREN

Onlinecursussen om te leren programmeren zijn geen nieuwe trend. Er zijn echter steeds meer aanbieders op de markt en het aanbod wordt steeds meer divers. Er zijn aanbieders die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen of allrounders. We presenteren u onze top 3 e-learning platforms!

freeCodeCamp

Een bekende klassieker om online te leren programmeren is Free Code Camp. Het platform bestaat uit een interactief leerplatform, waar de code ook direct in de browser kan worden uitgevoerd. Er bestaat ook nog een chatroom voor collega-studenten en nog vele tutorials in een aparte mediumpublicatie (https://medium.freecodecamp.org/).

enter image description here

Het doel van de cursus is om u te trainen tot volwaardig web-ontwikkelaar. Hier wordt de basis aangeleerd in Frontend met HTML, CSS en JavaScript. In Backend leert U dan weer werken met Node.js en Express. Verder wordt het frontend framework React aangeleerd, evenals de basis in datavisualisatie. Aangezien de organisatie zelf is ontworpen voor non-profitorganisaties, is de volledige inhoud gratis. Voor ons is freeCodeCamp het platform dat u moet bezoeken als u de basis van programmeren wilt leren kennen, op zoek bent naar een begeleidend platform of als u uw eigen web vaardigheden wilt opfrissen.

Udemy

De marktplaats voor onlinetrainers. Udemy zelf is enkel het platform waarop trainers hun cursussen kunnen publiceren. Udemy is eigenlijk een YouTube-tutorial in een professioneel jasje. De mogelijkheden van de cursussen zijn eindeloos. Er zijn cursussen voor web developers, datawetenschappers en cursussen over ethisch hacken met Python of een UX-ontwerp. De methodes van de trainers zijn net zo divers als de inhoud. Sommige werken alleen met video's, anderen gaan verder en bieden zelfs een quiz aan. Het kiezen van een cursus bij Udemy is belangrijk. De kop geeft meestal een goede indicatie van wat er wordt onderwezen, maar de 'tools' die worden aangeleerd, kunnen sterk variëren. Als u op zoek bent naar een specifieke programmeertaal, is het de moeite waard om het leerplan te bekijken.

In de meeste gevallen zijn de cursussen betalend, maar met het kortingsbeleid van Udemy kun je ze krijgen voor € 9,99. De ondersteuning die je in de meeste cursussen krijgt, is ook verassend goed! Als een cursus genoeg studenten heeft (misschien ongeveer 10.000), zijn de trainers of tijdelijke trainers vaak fulltime bezig met het beantwoorden van verzoeken van de deelnemers en het updaten van inhoud. Udemy is geschikt voor mensen die naast hun werk of andere activiteiten flexibel vanuit huis willen leren. De nadelen zijn dat u waarschijnlijk, buiten de video's en rigide projecten, die al minder ruimte overlaten voor Uw eigen implementatie, weinig motivatie heeft om het onderwerp verder te behandelen.

enter image description here

CodeCademy

Net als bij freeCodeCamp biedt CodeCademy een interactief online platform voor het leren van software development. In principe werkt het platform meer met "Career Paths" dan met cursussen om een focus op een mogelijke carrière te creëren. Bij CodeCademy zijn er cursussen uit verschillende domeinen zoals web development, data science of informatica.

Het platform kan over het algemeen gratis worden gebruikt, maar voor functies als mobiele apps of Career Paths is een pro-lidmaatschap vereist. Er blijven tutorials over bepaalde onderwerpen die gratis zijn. Maar je moet zelf de modules zoeken. Net als freeCodeCamp is CodeCademy een geweldige proefcursus en platform voor het verdiepen van de inhoud. Maar, realistisch gezien is de nieuwe Amazon ontwikkelen na een CodeCademy cursus, vrijwel onmogelijk.

enter image description here

Conclusie

Zouden we één van deze platformen aanraden als HET beste platform? Niet echt, nee. Vanuit ons oogpunt heeft elke cursus een andere focus qua inhoud en methodologie. Als u een onlinecursus wilt starten, moet u rondkijken op de meest bekende platformen, omdat deze meestal de modernste inhoud bevatten. Verder moeten de verwachtingen voor gratis en betaalde cursussen worden bijgesteld. Leren programmeren doet u door het zelf uit te proberen en projecten uit te voeren. Een platform kan u alleen de basis geven die nodig is om een project uit te voeren. Lesgeven mag daarom niet beperkt blijven tot het platform zelf, maar moet ook een motivatie zijn voor de uitvoering van uw eigen projecten. Gezamenlijk individueel leren is wat ons betreft de meest effectieve manier van leren. Het is uiterst aangeraden om deze methode aan te vullen met verdiepte, aanvullende inhoud, zoals bijvoorbeeld, onlinecursussen. Onze cursus "Leren Programmeren voor beginners - Python" is een goede introductie tot het onderwerp.

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

online 26.09.2022

Je eerste stappen als programmeur? Met Python, de programmeertaal bij uitstek. (Beginners)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!