Blog

Nieuws, inspiratie en tips

ONLINE LEREN PROGRAMMEREN OF FYSIEK LES VOLGEN?

ONLINE LEREN PROGRAMMEREN OF FYSIEK LES VOLGEN?

20.08.2019 Jim Dierckx

Laten we zeggen dat je er 100% zeker van bent dat je wilt leren programmeren. Geweldig! Maar de volgende vraag is: "Hoe moet ik beginnen? Er is een ton aan materiaal, online cursussen, part-time of full-time aanwezigheidscursussen op de opleidingsmarkt. Dus wat is de beste manier om te beginnen als je wilt leren programmeren?

Hoe leer jij het best?

Dit hangt uiteraard deels af van je persoonlijke voorkeur en hoe je kennis absorbeert. Leren programmeren is een proces dat veel tijd en energie kost. Voordat je begint, moet je eerst nadenken over wat voor soort leren je het leukst vindt. Als je goed georganiseerd en gemotiveerd bent en graag alleen werkt dan is het waarschijnlijk een goed begin als je je aanmeldt voor een online cursus om de basisprincipes te leren. Als je echter moeite hebt om de focus en discipline te houden dan komt het vaak voor dat je op je eentje snel je interesse verliest. In dit laatste geval is de betere manier om te leren programmeren de face-to-face cursus. Hier heb je een contactpersoon die je direct kan helpen met vragen en een team van mensen die hetzelfde doel hebben als jij. Samen sterk, toch?

Waarom zou je je aanmelden voor een online cursus programmeren?

Er zijn veel verschillende online cursussen met duizenden studenten die zich elk jaar inschrijven. Hun leermethoden en curricula worden elk jaar beter en beter. Online cursussen bieden een goed getest curriculum. Zij bieden vaak ook online mentoring en een online community aan.

Je kan je eigen leertempo kiezen, zodat het leerproces beter past in je dagelijks leven. Online cursussen zijn meestal goedkoper dan persoonlijke cursussen, sommige zijn zelfs gratis. Sommige bieden een maandelijks abonnement aan, andere alleen een tijdsvergoeding. De prijs van een online cursus kan variëren tussen 0 EUR en 5.000 EUR of meer.

Waarom zou je je aanmelden voor een persoonlijke cursus programmeren?

Fysieke lessen (bootcamps of parttime cursussen) zijn erg populair. In bijna elke grote stad heb je verschillende aanbiedingen waaraan je kunt deelnemen. Dit type lessen zijn meestal meer gestructureerd, wat belangrijk is bij het aanleren van complexere vaardigheden zoals programmeren). Een goede structuur houdt je beter georganiseerd en gemotiveerd om sneller en effectiever te leren. Vooral de aanwezigheid van een trainer helpt je om complexe onderwerpen te volgen en vragen te stellen in geval van problemen. Bovendien leer je in team vaak nog steeds veel beter dan alleen omdat je ook inzichten en ervaringen met andere kunt delen.

De leeromgeving is ook een belangrijke factor. Omgeven door een groep gelijkgestemden helpt het je om gemotiveerd te blijven gedurende de hele periode. In persoonlijke cursussen ben je ook beter voorbereid op je toekomstige werkomgeving. De trainers komen uit de praktijk en werken al jaren in de IT. Als je als ontwikkelaar wilt beginnen, werk je meestal met een team van andere ontwikkelaars. Zo bouwen persoonlijke cursussen je communicatievaardigheden vanaf het begin op. Vaak zijn persoonlijke cursussen nog steeds duurder dan online cursussen, maar je hebt veel voordelen, ervaringen, inzichten en contacten die niet in een online cursus worden aangeboden.

enter image description here

Online cursussen vs. face-to-face cursussen

Voordelen Online cursussen

 • Je eigen tempo en plaats
 • Meer flexibiliteit
 • Vaak lagere kosten

Nadelen Online cursussen

 • Lage sociale interactie
 • Vereist een hoge zelfdiscipline en zelfmotivatie
 • Overaanbod waardoor je niet weet waar te beginnen
 • Je bent alleen als je iets niet direct begrijpt

Voordelen Fysieke Cursussen

 • Gestructureerd en gepland
 • Interactie met andere studenten en trainers
 • Motivatie en stimulatie van medestudenten
 • Een duidelijke weg van beginner tot gevorderd
 • Ervaring opdoen in / met een team
 • een mentor die je ondersteunt

Nadelen Fysieke Cursussen

 • Lastiger in te plannen in je drukke agenda

Probeer het uit!

Uiteindelijk is het helemaal aan jou waar je voor gaat. Wat is de beste manier voor jou om te leren? Het leren programmeren van code kan tegenwoordig een zeer lonende vaardigheid zijn die je onderscheidt van je concurrenten en je nog waardevoller maakt voor je werkgever.

Hier vindt je onze populairste cursus Webdevelopment die je zal helpen om in korte tijd een basiskennis van programmeren op te bouwen! In 12 weken werk je in een kleine groep met je instructeur aan je programmeervaardigheden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp