Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Tips om jezelf tegen hackers te beschermen

Tips om jezelf tegen hackers te beschermen

19.10.2019 Julie Huybrechts

Bang dat jouw persoonlijke informatie makkelijk gehackt kan worden?
Relax! Samen met onze hackingexpert Anthony Madhvani helpt SmartNinja de hacking van jouw gegevens voorkomen. We geven je in november elke week superhandige tips waarmee je veiliger kan surfen. Zo slaap jij binnen de kortste keren weer op beide oren.

Wat is hacking?

Simpel uitgelegd zijn hackers op zoek naar zwakheden binnen een computersysteem of netwerk met als doel te infiltreren in het systeem. Loop jij echt het risico gehackt te worden? Toch wel, zo blijkt. De meeste internetgebruikers voelen zich best wel veilig op het internet. Te veilig in de meeste gevallen. Telenet maakte bijvoorbeeld vorig jaar nog bekend dat hackers gemiddeld twee aanvallen per dag afvuren op klanten van Telenet en uit statistieken van een onderzoek van Accenture en Ponemon Institute blijkt dat er zich in een bedrijf jaarlijks gemiddeld maar liefst 130 beveiligingsinbreuken voordoen.

National Cyber Security Alliance maakte bovendien bekend dat wel 60 percent van de kleine tot middelgrote bedrijven na een hack de deuren moet sluiten. Genoeg reden dus om iedereen die in een bedrijf functioneert bewust te maken van de risico’s.

Misvattingen zoals “op mijn computer staat niets interessants” en “van alle computers zouden ze net de mijne eruit kiezen, dat is als de loterij winnen” horen we vaak. Maak je geen illusies. Hackers en ook geheime diensten hebben geautomatiseerde tools waarmee ze zoeken naar zwakheden om aan een racetempo vele systemen tegelijkertijd binnen te dringen. Ook jouw computer bevat zeker en vast informatie die hackers willen loskrijgen. Persoonlijke - of bedrijfsinformatie. Denk aan: wachtwoorden, creditcardnummers, foto’s en privé documenten.

Basisstappen naar veiliger surfen

Allemaal wel goed en wel, maar welke stappen moet je ondernemen om je beter te beschermen? Het klinkt logisch, maar laat allereerst regelmatig een virusscanner door je computer gaan. We durven dit al wel eens vergeten. Installeer bovendien de browserextensies HTTPS Everywhere en Privacy Badger. HTTPS Everywhere forceert een beveiligde HTTPS-verbinding. Privacy Badger houdt advertenties en trackers die je op het internet volgen tegen. Deze twee zijn eigenlijk onmisbaar als je veilig wil internetten.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer moet opletten en met je ogen dicht in het rond moet gaan klikken. Ook malafide websites slaagden er al in een HTTPS-certificaat te bemachtigen. In principe kan je dus veilig informatie versturen via een HTTPS-verbinding maar een echte Smart Ninja is natuurlijk altijd op zijn hoede. Anthony Madhvani geeft je nog volgende tips mee:

  1. Maak er een gewoonte van steeds de URL van de pagina die je bezoekt te checken. Deze moet hetzelfde zijn als de site die je wilde bezoeken. De domeinnaam (bv. “smartninja.be”) kan enkel worden voorafgegaan door https:// of een punt en gevolgd worden door een “/” (bv. “smartninja.be/careers)

  2. Versleutel je bestanden met hét open source programma om bestanden te versleutelen: VeraCrypt. Deze software creëert een soort extra harde schijf op je computer, een encryptie met een uitzonderlijk sterke beveiliging. Bovendien is het gratis.

Het gevaar van FreeWifi

We geven toe, het is aanlokkelijk. Met je laptop naar je favoriete koffiehuis, een cappuccino, free wifi en je bent vertrokken voor een paar uurtjes relaxed werken. Jammer genoeg is het niet enkel aanlokkelijk voor jou, maar ook voor veel wifi-hackers. Een fake hotspot is makkelijk opgezet en terwijl jij nietsvermoedend op je laptop tokkelt en rustig van je koffie nipt gaan zij er met jouw logingegevens vandoor.

Wat dan wel? Gebruik je persoonlijke telefoon hotspot om te surfen of connecteer via een encryptieplatvorm. Bij encryptie wordt je informatie vervangen door andere tekens waardoor de oorspronkelijke data is onherkenbaar is. Indringers kunnen je data dus niet ontcijferen zonder de sleutel waarmee je de originele gegevens op kan vragen.

Beste Paswoordkeuze

Wij worden er ook soms gek van, op verschillende platformen moet je je dagelijks een aantal keer inloggen, en wat was dat wachtwoord nu ook alweer? Je verliest er tijd mee en dat kan soms knap vervelend zijn. Makkelijker is dan telkens eenzelfde paswoord te gebruiken, maar uiteraard is dit niet zo’n goed idee. En, ook al lijkt het handig, bewaar je je wachtwoorden ook best niet in je internetbrowser.

Wat dan wel? Gebruik liever een paswoordmanager. Die zorgt ervoor dat jij maar één paswoord moet onthouden en al de rest van je logins een willekeurig samengesteld, veilig en extra lang paswoord krijgen. Handig toch? “1Password en Dashlane zijn de toppers onder de paswoordmanagers” weet Anthony Madhvani.

“Passwords are like underwear: you don’t let people see it, you should change it very often, and you shouldn’t share it with strangers.” - Chris Pirillo

Two Factor Authentication, wat is dat?

De Two Factor Authentication dubbelcheckt of jij het bent, via een code via sms, telefonisch of per mail. Twee keer zo veilig dus. Google maakt bijvoorbeeld gebruik van dit systeem.

Maar, vergis je niet. Hackers worden steeds beter in het inspelen op nieuwe technologieën. Op de Hack in the Box Security Conference in Amsterdam deze zomer werd gedemonstreerd hoe white hackers via de 2FA binnendringen. Hoewel deze technologie toch als veiliger wordt beschouwd dan de traditionele login en paswoordmethode, zijn er dus ook hier mogelijke zwakheden. Conclusie: het gaat snel en waakzaamheid is geboden.

Wat kan je nog doen? Schaf een Yubikey aan. Deze authenticatie sleutel is net een usb-stickje en doet dienst als dubbele beveiliging bij het aanmelden: zonder Yubikey kom je er niet in. Simpel.

Beschermd surfen met VPN

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je verbergt wat je op het internet doet voor onder andere je internetprovider en andere pottenkijkers. VPN heeft 3 grote voordelen. VPN staat voor Virtual Private Network. Het is dus een veilige connectie tussen jouw toestel en het internet.

Je bent anoniem omdat niet jouw IP-adres wordt weergegeven maar wel het IP-adres van de VPN-server. Zo valt jouw identiteit moeilijk te achterhalen. De opkomst van VPN heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen vrij op het internet kunnen surfen: denk aan restricties op sociale media en online streamingsdiensten en online censuur. Dit omdat je via een VPN-verbinding op het internet gaat alsof je in dat land bent.

enter image description here

Waarom updaten?

Wij vinden het net zo vervelend, die steeds terugkerende pop-ups of je een systeemupdate wil starten. Ze lijken nooit goed uit komen, dus stellen we ze nogal makkelijk uit. Maar wacht niet te lang, ze vallen je namelijk lastig met een goede reden. Ze herstellen ontdekte beveiligingszwaktes op je toestel. Werk je ze niet bij, dan blijft de deur voor hackers wagenwijd openstaan. Je weet dus wat je straks te doen staat.

“Gewoonweg door al de risico’s op gebied van internetveiligheid te kennen, ben je al veiliger dan 90% van de internetgebruikers” - Anthony Madhvani

De voordelen van Adblockers

Adblockers werken dubbel. Ze houden advertenties tegen maar tegelijk zijn ze ook een aanwinst voor de beveiliging van je toestel. Advertentieplatforms worden door hackers wel meer dan eens gebruikt als kanaal op malware te verspreiden. Wie zonder nadenken op zo’n advertentie klikt wordt meteen doorgeleid naar de gehackte website en jouw browser download automatisch de schadelijke code en voor je het weet ben je gehackt.

Welke Adblocker download je het best? Wij raden onze studenten steevast UBlock Origin aan. Deze Adblocker is betrouwbaar; gratis en levert degelijk werk.

Wat te doen als je gehackt bent?

Ik liet mijn gegevens achter op een malafide website, wat nu?

Kom je erachter dat je je gegevens op een valse website hebt ingevoerd? Dan verander je best meteen al je wachtwoorden. Als je financiële informatie of gegevens hebt achtergelaten op een valse website, bel dan meteen naar Cardstop maar dien ook zeker een klacht in bij de politie. In sommige gevallen kunnen ze de daders wel effectief traceren.

Ik heb op een verdachte link geklikt

Als je op een verdachte link hebt geklikt of je vertrouwt de file die je hebt geopend toch niet? Verbreek dan de verbinding met het internet en koppel de harde schijven los. Meteen daarna voer je een antivirusscan uit om de kwaadaardige bestanden te verwijderen.

Hoe hacking proactief voorkomen?

Tijd voor actie! We willen je niet overmatig bezorgd maken. Maar de boodschap is hopelijk duidelijk: wees alert, gebruik je gezond verstand en vooral, blijf bij. Je degelijk leren beschermen tegen cyberaanvallen is absoluut geen overbodige luxe.

Hackers zitten niet stil. Wil je je online beter leren beschermen? Volg dan onze cursus hacking & veiligheid op het internet en laat je niet strikken en wordt een pro in veilig surfen.

"Privacy is not for the passive" - Jeffrey Rosen

Ontdek onze cursussen

Python voor gevorderden (online)

Python voor gevorderden (online)

Antwerpen 11.07.2020

Python programmeren - geavanceerde concepten (online opleiding)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp