Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Universiteit vs Informeel Onderwijs

Universiteit vs Informeel Onderwijs

24.01.2019 Jef Van Gool

Apple, Google en vele andere grote bedrijven vereisen geen universitair diploma meer

Zowel de kwaliteit als de betekenis van het universitair onderwijs neemt af. Volgens CNBC vereisen steeds meer bedrijven geen universitair diploma, ook al was dat vroeger wel zo. In het verleden was dit een gangbare praktijk onder kleine bedrijven, maar nu volgen zelfs grotere bedrijven zoals Apple, Google en IBM dit voorbeeld.

Dit gebeurt natuurlijk niet in alle branches. Niemand zou uiteraard geopereerd willen worden door een chirurg die geen universitair diploma geneeskunde heeft of vertegenwoordigd willen worden in de rechtbank door iemand zonder diploma in de rechten. Maar er zijn veel meer beroepen waar formeel onderwijs eigenlijk niet zo belangrijk is. Niet wat je op papier (een diploma) zou weten maar wat je daadwerkelijk weet is relevant.

Je kunt de kennis voor deze beroepen op een informele manier verwerven. Het informele onderwijs kan zelfs van betere kwaliteit zijn dan het formele onderwijs.

Waarom? Omdat het formele onderwijs drie grote problemen heeft:

1. Verouderd studiemateriaal

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens een schoolvak gevolgd waarvan het leerboek dateerde van voor onze geboorte. Tegenwoordig gaan de veranderingen razendsnel waardoor het lesmateriaal elk jaar zou moeten bijgewerkt worden. Dit geldt vooral voor technische vakken, zoals informatica.

Maar omdat het stijve schoolsysteem deze snelle veranderingen niet kan volgen (en vooral de daaraan verbonden kosten niet kan dragen), geraakt het lesmateriaal op scholen en universiteiten steeds sneller verouderd.

2. Hoogleraren die niet op de hoogte zijn van de moderne trends

Veel scholen en universiteiten hebben de regel dat wanneer iemand eenmaal "gewoon" (of voltijds) hoogleraar wordt, alleen god hem/haar kan vervangen – althans, in openbare scholen. Eenmaal in deze functie aangekomen, neemt de motivatie om in contact te blijven met de moderne trends van jaar tot jaar af.

Bijgevolg geven deze professoren kennis door die niet meer relevant is.

3. Te veel theorie, te weinig praktijk

Dit is al heel lang een veelvoorkomend probleem binnen het formele onderwijsstelsel. Natuurlijk is de theorie belangrijk, omdat ze een basis geeft aan de praktijk. Maar op veel scholen hebben we nog een ander extreem: alleen theorie en geen praktijk.

Meestal is de belangrijkste reden hiervoor dat de professor geen echte werkervaring heeft in het veld waar hij/zij lesgeeft. Daarom kunnen ze het onderwijsproces niet zo organiseren dat studenten praktijkervaring opdoen.

SmartNinja richt zich op het onderwijzen van moderne technologieën en geeft hun studenten veel praktijkervaring. De theorie wordt naast praktijkvoorbeelden onderwezen en onze docenten zijn allemaal professionele programmeurs. Want uiteindelijk willen werkgevers alleen weten wat je echt weet, niet wat je diploma zegt dat je zogezegd zou kunnen.

Werkgevers nemen regelmatig contact met ons op en vragen naar onze beste studenten. Geen van deze werkgevers heeft ons ooit gevraagd naar de formele opleiding van onze studenten. Zoals een van onze slogans zegt: "Vaardigheden zijn belangrijk, niet het diploma!

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

Antwerpen 02.06.2020

Programmeren voor beginners (python)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp