Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Wat is een volwaardige ontwikkelaar?

Wat is een volwaardige ontwikkelaar?

11.06.2020 Amanda Yaramis

WAT IS EEN VOLWAARDIGE ONTWIKKELAAR?

Het korte antwoord: Een full stack-(web) developer is iemand die verantwoordelijk is voor alle aspecten van web development:

  • Front-end
  • Back-end
  • Serverconfiguratie en codeontwikkeling

Een Full Stack-Developer is een persoon die verantwoordelijk is voor alle technische zaken die komen kijken bij kleinere webapplicaties en/of kleine start-ups.

Maar ook grotere bedrijven geven de voorkeur aan full stack-developers, niet omdat ze graag één persoon met al het werk belasten, maar omdat het altijd nuttig is om iemand te hebben die op elk moment een andere taak kan overnemen, als de persoon die daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de taak, niet meer beschikbaar is.

Laten we eens kijken wat een volledige stack-developer precies moet kunnen doen.

Front-end development

Het minste wat een volledige stack-developer moet weten is HTML en CSS, die de basis vormen van elke front-end.

Als een website interactiever moet worden, kan het worden uitgebreid met JavaScript, dus JSvaardigheden zijn een duidelijke plus voor elke volledige stack-developer. Maar met behulp van moderne Web UI-raamwerken zoals Bootstrap kan men ook zonder kennis van JS hoogwaardige front-ends worden gemaakt.

Back-end development

De back-end is de code die op een server draait.

De relatie tussen front- en back-end kan worden gevisualiseerd met een auto. De front-end is het ontwerp van de auto (het exterieur) en de back-end is de motor - iets wat van buitenaf niet te zien is, maar wat toch het belangrijkste onderdeel is.

In tegenstelling tot de front-end (waar HTML, CSS en JS worden gebruikt) heeft u veel meer keuzes bij het kiezen van de programmeertaal in de back-end. In principe kan elke programmeertaal worden gebruikt om de back-end van uw webapplicatie te bouwen, bijvoorbeeld Ruby, PHP, Python, Java, C#, Scala, Go, enzovoort. De keuzes zijn bijna eindeloos.

En het beste is dat het ontwikkelingsconcept van de back-end-development voor elke taal die u kiest hetzelfde is. Dit betekent dat als je eenmaal weet hoe je de back-end-development in een bepaalde taal moet doen, je gemakkelijk kunt overstappen naar een andere taal.

In onze cursussen gebruiken we Python voor back-end-development, maar voor onze studenten is het gemakkelijk om na deze cursus over te stappen op een andere programmeertaal als de behoefte of wens zich voordoet.

Werken met webservers

"Server" is uiteindelijk gewoon een andere term voor een computer die 24 uur per dag online is en wiens het zijn enige taak is om uw internetapplicatie te hosten (=zorgen dat een website door anderen kan worden opgeroepen) zodat deze voor iedereen op het internet toegankelijk is.

Dus als je eenmaal een code hebt geschreven voor een applicatie, heb je een server nodig en dan kun je je code eraan toevoegen.

Hoewel u thuis een server kunt draaien, gebeurt dit meestal met een bestaande hostingprovider. De grootste aanbieders zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud.

Al deze aanbieders hebben verschillende soorten servers en zelfs verschillende niveaus van betrokkenheid bij een server.

Dit betekent dat u een server kunt boeken waarop u alle software zelf installeert en configureert. Of u kunt een server boeken waar u gewoon uw code toevoegt en de configuratie aan de hostingprovider overlaat (dit zijn zogenaamde "serverloze" platformen of "platform as a service" modellen).

Hoewel het idee om een "full stack developer" te zijn in eerste instantie misschien ontmoedigend klinkt, is het eigenlijk niet moeilijk om op zijn minst de basisvaardigheden van een full stackdeveloper te leren.

Een goed begin is de SmartNinja Web Development 1 cursus, waar u zowel front-end (HTML, CSS, Bootstrap) als back-end vaardigheden (Python, Flask, PostgreSQL) leert en hoe u een webapplicatie aan een server kunt koppelen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!