Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Wat is een webapplicatie?

Wat is een webapplicatie?

11.06.2020 Jef Van Gool

WAT IS EEN WEBAPPLICATIE?

Een webapplicatie, daar heb je zeker al eens van gehoord en waarschijnlijk ook al gebruikt. In een paar zinnen proberen we voor iedereen zo goed mogelijk uit te leggen wat dat eigenlijk is en wat het verschil is met een Mobile App.

Als we het woord in 2 stukken delen, komen we bij de termen applicatie en web.

Een applicatie is een computerprogramma dat nuttige functies voor de gebruiker uitvoert. Voorbeelden zijn online winkels zoals Amazon, maar ook bijvoorbeeld Microsoft Office met zijn tekstprogramma Word, Whatsapp, Messenger of een game op een PlayStation. Dat betekent dat een applicatie op alle apparaten draait: de gameconsole, PC, smartphone en nog veel meer. Applicatie, Application en App zijn allemaal synoniemen, afkortingen en vertalingen en beschrijven ook het programma dat functies voor de gebruiker uitvoert.

Het web in een webapplicatie is nu alleen bedoeld om te helpen onderscheiden waar dit programma wordt uitgevoerd of welke apparaten worden gebruikt. In dit geval in het World Wide Web. Het WWW beschrijft de toegang tot het internet, het grootste computernetwerk ter wereld. Internetpagina's zijn toegankelijk via een browser (Google Chrome, Internet Explorer, ...). Een webapplicatie zou dan alle programma's zijn die via een internetbrowser worden benaderd en gebruikt.

Zo zouden bijvoorbeeld spelletjes en Microsoft Office niet in deze categorie vallen. Ook Whatsapp en Messenger zijn dan niet toegankelijk via een zogenaamde mobiele app. Mobiele apps halen hun gegevens van het internet, maar vragen deze niet aan via een browser, maar via een app die bijvoorbeeld wordt gedownload van de App Store of Google Play Store.

Mobiele apps behoren tot de categorie van native apps. Grofweg omvat dit de groep van applicaties die draaien op het apparaat dat u gebruikt en niet via een browser (+ webserver). Aangezien een kantoorprogramma ook draait op de computer waarop het wordt opgestart, valt het ook in de categorie van de native apps. Een mobiele app onderscheidt zich dan alleen nog maar van andere apps door het feit dat hij gebruikt wordt op een smartphone of tablet.

Samenvatting

Eerst en vooral: Een webapplicatie is een computerprogramma, dat wordt aangeroepen en uitgevoerd door een browser. In tegenstelling tot de native app, die op de apparaten zelf wordt uitgevoerd.

Om een webapplicatie te ontwikkelen moet de programmeercode zowel in de browser als op een webserver worden uitgevoerd. Leer web development om uw eigen applicaties te bouwen!

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

online 26.09.2022

Je eerste stappen als programmeur? Met Python, de programmeertaal bij uitstek. (Beginners)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!