Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Wat is SQL en waar kan het gebruikt worden?

Wat is SQL en waar kan het gebruikt worden?

24.01.2019 Jef Van Gool

SQL (Structured Query Language) is een taal die ontworpen is om met databases te werken. Het wordt gebruikt om specifieke gegevens aan te maken, te bewerken en te zoeken - deze gegevens zijn meestal georganiseerd in tabellen. Elke tabel bevat zijn gegevens en SQL is ontworpen om informatie te vinden en te bewerken op de manier zoals wij dat willen. SQL is een relatief eenvoudige taal om te leren. Bijna elk bedrijf heeft iemand nodig met kennis van SQL. In 2015 waren er meer dan 50 duizend banen verbonden aan SQL-kennis.

Wie kennis van SQL nodig heeft:

  • Programmeurs
  • Databasebeheerders
  • Analisten
  • Planners
  • Managers

Andere beroepen die verband houden met de analyse en voorbereiding van bedrijfsgegevens (bv. beroepen in marketing, verkoop, rekrutering, enz.)

Waarom heb ik kennis van SQL nodig?

INTEGRATIE EN PRESENTATIE: Het zoeken naar gegevens in Excel-tabellen kan veel tijd in beslag nemen. PivotTable werkt totdat we slechts met één of twee tabellen te maken hebben. Wanneer we geavanceerde data-integratie nodig hebben, komt SQL goed van pas.

OPTIMALISATIE VAN WERKPROCESSEN: We meten veel zaken en analyseren de gegevens handmatig. Kennis van SQL en database planning helpen ons bij het identificeren van optimale oplossingen, die gebruikt kunnen worden bij het perfectioneren van bedrijfsprocessen.

REPORTS AND ANALYSIS: In veel gevallen hebben we te maken met rapporten die zeer tijdrovend zijn. Het haasten voor vergaderingen, het printen van tabellen en het onderstrepen van de belangrijke gegevens. Met SQL kunnen we bepalen welke informatie nodig is, waar we ze kunnen vinden en waar en hoe we ze weergeven.

UNDERSTANDING SQL Statements: Meestal maakt in bedrijven iemand van het technische team SQL-statements op voor analisten, die deze database ophalen voor hun rapportages. De meeste analisten begrijpen de logica van SQL statements echter niet, dus kopiëren en plakken ze gewoon. Met kennis van SQL kunnen ze hun eigen SQL-statements samenstellen voor het zoeken in de database, op deze manier kunnen ze effectiever en flexibeler zijn.

Een voorbeeld van uitstekende toepassing

De aankoop van een Europese aanbesteding vergde veel tijd voor de administratie in een van de meest succesvolle Sloveense bedrijven. In verschillende databases hadden ze informatie over medewerkers, taken en tijd die ze aan elk project besteedden, verdiensten afhankelijk van de tijd die ze besteedden, enz. Het resultaat moest een set van gegevens zijn voor elke medewerker. Dit alles werd opgelost met basis SQL-commando's, wat hen 80% van de tijd bespaarde die normaal zou worden besteed als de problemen handmatig waren behandeld.

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

Antwerpen 02.06.2020

Programmeren voor beginners (python)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp