Blog

Nieuws, inspiratie en tips

Bedreigt technologische vooruitgang onze jobzekerheid?

Bedreigt technologische vooruitgang onze jobzekerheid?

24.01.2019 Jef Van Gool

Wie is er bang van de "Technologische Wolf"?

Michael Crichton zei ooit: "Er is niets meer ontnuchterend dan een krant van 30 jaar geleden. In het laatste decennium voorspelt het ene na het andere artikel doem en somberheid voor de beroepsbevolking, omdat technologie onze banen gaat vervangen en er geen werk meer voor ons zal zijn. De wolf staat voor de deur, zeiden ze, en we kunnen er niets aan doen. Er valt veel te zeggen over de impact die de technologie heeft op de manier waarop we leven en werken. De veranderingen die zijn doorgevoerd, zijn over het algemeen positief. Nieuwe technologische uitvindingen hebben echter ook tektonische verschuivingen in het werklandschap veroorzaakt en hebben ervoor gezorgd dat veel mensen hun broodwinning hebben verloren. In het verleden was het de introductie van de stoommachine, vervolgens van de transportsystemen en -netwerken, de elektriciteit, de computers en de robots, die de kaarten van de manier waarop we de kost verdienen herschikten.

"Er is niets meer ontnuchterend dan een krant van 30 jaar geleden".

En nu hebben we autonoom rijden, slimme robots en 3D printen, allemaal aangedreven door een steeds dreigende kunstmatige intelligentie om de waargenomen bedreiging te vergroten. Dit zou ons als werknemers zogezegd voor altijd overbodig maken. Ik ben echter van mening dat de bedreiging van onze banen als gevolg van de technologische vooruitgang overdreven is en dat we er niet te veel slaap over moeten verliezen. Hier is waarom:

Reden #1 - Technologie neemt weg, maar het geeft ook

Verjonging volgt altijd op vernietiging. Telkens wanneer een technologie een loopbaan heeft geruïneerd en zelfs sommige mensen hun leven heeft doen eindigen of hele dorpen heeft doen vergaan, zijn er nieuwe kansen ontstaan op voorheen onvoorstelbare velden en disciplines.

"Diegenen onder ons die geloofden in de 3-D TV hype zitten nu vast met onze 3-D Hobbit blu-rays".

Neem bijvoorbeeld de stoommachine en massa-transportsystemen. De hele industrie van het transport per paard was in een stroomversnelling geraakt en veel mensen verloren hun bron van inkomsten. Maar tegelijkertijd kwamen er nieuwe mogelijkheden in transport en handel die de verbeelding te boven gingen.

Reden #2 - Voorspellingen komen zelden uit

Hoeveel gebeurtenissen werden wel niet voorspeld, hoeveel rampzalige catastrofen zouden op ons pad komen, van de massale hongerdood in de jaren zestig en het einde van de wereld op kerstavond 2012 tot 3D printen ter vervanging van het grootste deel van de productie of 3D-televisie die de norm zou worden. Naast het voor de hand liggende feit dat we op de een of andere manier nog steeds hier zijn, kunnen we zien dat 3D printen, hoewel groot, niet in de buurt komt van wat het was voorspeld te worden en is verhuisd naar meer gespecialiseerde niches. En 3-D televisie? Degenen onder ons die geloofden in de 3-D TV hype zitten nu vast met onze 3-D Hobbit blu-rays, en vrezen de dag dat onze oude TV de geest geeft.

Reden #3 - We leren, we passen ons aan

Het betekent natuurlijk niet dat technologie geen enorme invloed heeft op de manier waarop we leven en werken. Ik doe al meer dan 20 jaar hetzelfde werk: lesgeven. En terwijl ik nog steeds les geef in een klaslokaal en met kinderen werk, is de manier waarop ik mijn werk vandaag de dag doe totaal anders dan vroeger.

"Het was slecht management dat ervoor zorgde bedrijven faalden, niet de technologie".

Dit is het directe en indirecte resultaat van de technologie. Het heeft de manier waarop ik lesgeef en de manier waarop de kinderen leren veranderd. Sleutelwoord: ‘smartphones’ met al hun functionaliteiten. Ik heb geleerd hoe ik de technologie in mijn lessen kan integreren en het werkt prima. Wat de impact ook is, het komt zelden van de ene op de andere dag en we hebben meestal de tijd om ons voor te bereiden, nieuwe vaardigheden één voor één te leren en ons aan te passen. Reden #4 - Mismanagement veroorzaakt meer banenverlies dan technologie ooit zou kunnen veroorzaken. Natuurlijk, mensen hebben banen verloren en hele steden zijn getroffen door extreem moeilijke tijden, veel bedrijven zijn failliet gegaan. De technologie mag hier echter niet de schuld van krijgen, althans niet direct. Zou de telefoonafdeling van Nokia de komst van de smartphone hebben overleefd als het management de iPhone serieus had genomen? En zou Kodak nog 's werelds beste camera-speler zijn als ze er niet voor hadden gekozen om digitale fotografie te negeren? Beide bedrijven, en vele andere

"De manier waarop ik mijn werk vandaag de dag doe is totaal anders dan vroeger".

werden voorgedragen om top OEM's in hun industrie te blijven. Het was wanbeheer dat ervoor zorgde dat de industrie faalde, niet de techniek. Hele steden of soms hele generaties mensen zouden carrière kunnen hebben bouwen als er geen slecht en dom beleid was gevoerd door hun lokale en nationale overheden. Honderdduizenden mensen verloren hun baan, maar dat was niet te wijten aan de technologie. Slechte beslissingen van hun leiders veroorzaakten het verlies van werk.

Conclusie

Technologie is al sinds het begin van de prehistorie onze metgezel. Het heeft ons geholpen om landbouw te creëren, steden te bouwen of te vernietigen, oorlogen te winnen of te verliezen, en natuurlijk heeft het de manier waarop wij leven, werken en met elkaar omgaan veranderd. Het is een vertegenwoordiger van goed of slecht, en bovenal een verstorende factor. Wie anders gelooft, zal zeker vast komen te ziten. Maar mensen die bereid zijn om te leren en nieuwe vaardigheden te verwerven, vinden misschien gewoon grotere en betere mogelijkheden voor zichzelf.

Ontdek onze cursussen

Programmeren voor beginners (Python)

Programmeren voor beginners (Python)

Antwerpen 02.06.2020

Programmeren voor beginners (python)

Vanaf 399,00 EUR

Schrijf je in voor deze cursus

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

WhatsApp